Stille Tocht ter Herdenking van Holocaustslachtoffers in Ommen

28 jan , 16:31 Nieuws
image 9 66c472e1dc395

Stille Tocht ter Herdenking van Holocaustslachtoffers in Ommen

In Ommen hebben honderden belangstellenden maandagavond mee gelopen in de stille tocht in het kader van de Holocaustherdenking. De indrukwekkende wandeling voerde langs de huizen waar 27 Joodse Ommenaren hebben gewoond en de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd.

Organisatie en Startpunt

De stille tocht op de Holocaust Memory Day werd georganiseerd door het 4/5 mei-comité en begon op de plek waar ooit de synagoge stond aan de Varsenerpoort. Voordat de stoet in beweging kwam, las oud-stadsdichter Jannes Kuik een gedicht voor over de 10-jarige Evelien de Levie, die ook de Holocaust niet overleefde.

Looproute en Herdenkingsrituelen

Met twee tamboers van muziekvereniging SDG voorop, gevolgd door jeugdleden van voetbalvereniging FC Ommen, ging de stille tocht langs de huizen van de Joodse medeburgers. Bij elke woning stond de jeugd om de namen van de vermoorde Joodse mensen op te lezen. Vervolgens werd een fakkel voor ze aangestoken. De stille omgang met totaal 27 brandende fakkels eindigde bij de Joodse begraafplaats.

Toespraak van de Waarnemend Burgemeester

Waarnemend burgemeester Tjeerd van der Zwan benadrukte het belang van het herdenken van de Holocaust en de stille wandeling langs de huizen van de vermoorde stadgenoten. Hij sprak over het symboliseren van de lege plekken in de gemeenschap door de namen van de slachtoffers te eren.

Van der Zwan zei: "Door langs de huizen van onze Joodse medeburgers te lopen, door hun namen van de Stolpersteine te lezen, laten we zien dat ze niet vergeten zijn. Dat hun verhalen voortleven, dat wij hun namen uitspreken en hen in ons hart dragen."

Herdenken in Gemeenschap

Een totaliteit van 27 Joodse stadgenoten uit Ommen werd weggevoerd en vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. De herdenking strekte zich uit tot de namen van de Joodse leerlingen van de internationale school Eerde en slachtoffers van kampen Arriën en Erika. De burgemeester benadrukte het belang van het levend houden van deze herinneringen binnen de Ommer gemeenschap.