In de regio IJsselland voelen jongvolwassenen zich over het algemeen goed, maar de mentale gezondheid blijft een aandachtspunt. Uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024 blijkt dat ongeveer de helft van de jongvolwassenen in IJsselland hun mentale gezondheid als goed beoordeelt. Toch ervaart 17% van hen vaak tot voortdurend beperkingen in het dagelijks leven door psychische klachten. Daarnaast blijkt dat stress, prestatiedruk en de nasleep van corona invloed hebben op hun welzijn.
Van de jongvolwassenen is 84% tevreden met hun leven, maar 13% vindt hun eigen mentale gezondheid (zeer) slecht. Een op de drie beoordeelt hun mentale gezondheid als matig. Het is essentieel om blijvend aandacht te besteden aan de mentale gezondheid van jongvolwassenen, benadrukt Astrid Schulting, directeur GGD IJsselland.
Uit het onderzoek blijkt dat 37% van de jongvolwassenen vaak stress ervaart, terwijl bijna de helft prestatiedruk voelt. Studie, school en hoge eisen aan zichzelf zijn belangrijke oorzaken van stress. Ook benadrukt Tessa Overmars, onderzoeker bij GGD IJsselland, dat prestatiedruk zowel van binnenuit als van buitenaf wordt ervaren.
De Gezondheidsraad adviseert matig alcoholgebruik, maar slechts 37% van de jongvolwassenen in IJsselland voldoet aan dit advies. Een kwart van hen drinkt zwaar. Bovendien wordt er gerookt, gevaped en cannabis gebruikt door een deel van de jongvolwassenen.
Zelfs in 2024 ervaren jongvolwassenen nog steeds de gevolgen van de coronaperiode. Bijna de helft ervaart positieve gevolgen, maar ook 61% ervaart negatieve effecten, vooral op het gebied van mentale gezondheid en studievoortgang.
De Gezondheidsmonitor was een grootschalig landelijk onderzoek en benadrukt het belang van blijvende aandacht voor de mentale gezondheid van jongvolwassenen in IJsselland. Voor meer informatie over het onderzoek, bezoek monitorgezondheid.nl.