De vergeten watersnoodramp van West-Overijssel in 1825

02 feb , 14:39 Gemeente
image 3 66c472e1d9c2f

De vergeten watersnoodramp van West-Overijssel in 1825

In de nacht van 3 op 4 februari 1825 werd West-Overijssel getroffen door een van de grootste natuurrampen in de West-Europese geschiedenis. Honderden mensen en duizenden dieren kwamen om bij de overstroming, die vergelijkbaar was met de Watersnoodramp van 1953.

Een noodlottige samenloop van omstandigheden

In de dagen voorafgaand aan de overstroming was er al veel regen gevallen en de gronden waren verzadigd. Dit zorgde ervoor dat er veel water vanaf de Vecht en de IJssel naar de Zuiderzee werd afgevoerd. Tegelijkertijd was het springvloed en kwam er onverwacht een noordwesterstorm opzetten. Allemaal ingrediënten waardoor het water steeds verder werd opgestuwd. Uiteindelijk konden de dijken dat niet meer aan, waardoor de dijken op zo'n 70 plekken braken en het water diep het land in kon stromen.

De nasleep van de ramp

Na twee dagen ging de storm liggen en trok het water zich weer terug. De grond bleef echter nog lange tijd drassig, wat leidde tot een dodelijke nasleep. Honderden mensen overleden in de jaren na de ramp aan malaria, een ziekte die werd verspreid door muggen die profiteerden van de drassige gronden.

Lessen voor de toekomst

Hoewel de ramp lang geleden is, zijn er nog steeds lessen uit te trekken. Tegenwoordig willen we alle risico’s uitsluiten, maar we lopen tegen de grenzen aan van wat we kunnen qua waterbeheer. Een nieuwe aanpak is nodig, waarbij we leren om te leven met het water in plaats van ertegen te vechten.

Komende herdenking

Komende week wordt uitgebreid stilgestaan bij de 200-jarige herdenking van deze 'vergeten' watersnoodramp. Diverse activiteiten en herdenkingen zullen worden georganiseerd om deze tragische gebeurtenis te herdenken en de lessen die we eruit kunnen trekken te bespreken.