Stuk asfalt in Overijssel gaat mogelijk Nederlandse wegenbouw veranderen

Het beheer van de N739 in Overijssel wordt anders dan andere wegen in Nederland. De provincie gaat niet meer betalen voor de weg zelf maar slechts voor de mogelijkheid er vlot overheen te kunnen rijden. Handtekeningen voor de samenwerking worden op woensdag 16 januari 2019, in de Week van de Circulaire economie, onder de nieuwe samenwerkingsvorm gezet.

Het concept wordt al toegepast door Philips. Sinds die geen gloeilampjes maar licht verkoopt aan Schiphol, knalt het energieverbruik daar naar beneden. De geschatte energiebesparing van de lampen, die veel langer meegaan, is over de duur van het contract circa vijftig procent. Leuk voor Schiphol, beter voor het milieu.

De provincie Overijssel gaat nu samen met wegenbouwer Dura Vermeer voor het eerst in Nederland met mobiliteit iets soortgelijks proberen – concreet met asfalt. Het gaat om een stuk van de N739 van Haaksbergen naar Hengelo, vanaf de aansluiting van de A35 tot aan de bebouwde kom in Hengelo. Dit stuk asfalt kan hierdoor de meest ‘circulaire weg’ van Nederland worden.

Bron: Provincie Overijssel